راهنمای سفر به کشورگُرجِستان
گُرجِستان کشوری است در شرق دریای سیاه و یکی از دیدنی تر ین و زیباترین مناطق جهان محسوب می شود. کشور گرجستان سراسر آرامش حاصل خیزی ،اصالت و امنیت است و این ها نیزهدیه های ارزشمند از خداوند به مردم مهربان ودست و دلباز آن کشور است .
گُرجِستان کشوری است در قفقاز که بین دریای خزر و دریای سیاه قرار گرفته است.مردم بومی گرجستان،مردم گرجی مسیحی ارتدکس و پیروکلیسای ارتدکس گرجی هستند. گرجیها به زبان گرجی سخن میگویند که زبان رسمی کشور گُرجِستان است و با الفبای گرجی نوشته میشود که یکی از چهارده الفبای موجود در جهان میباشد. فرهنگ غالب گرجستان فرهنگ مردم گرجی است که عنصر اصلی فرهنگ قفقاز بوده و وجوه مشترکی نیز با فرهنگهای سایر اقوام قفقاز داراست. فرهنگ گرجستان جزو غنیترین فرهنگهای دنیاست.
گرجیها بزرگترین قوم گرجستان بوده و در تمام این کشور پراکندهاند و قدرت مرکزی در اختیار آنان است.آذربایجانیهای گرجستان نیز به عنوان بزرگترین اقلیت قومی گرجستان براساس آخرین سرشماری قومی دولت گرجستان به شمار میرود.بر اساس آخرین شمارش قومیت که توسط دولت گرجستان در سال ۲۰۰۲ صورت پذیرفت: گرجیها: ۸۳٫۸٪، آذربایجانیها: ۶٫۵٪، ارمنیها: ۵٫۷٪، روسها: ۱٫۵٪، آسیها: ۰٫۹٪ و ۱٫۸٪ نیز سایر اقوام بودند.شاردن گردشگر سرشناس فرانسوی که توصیف دقیق و جامعی از گرجستان در سفرنامه خود نمودهاست چنین میگوید: «نژاد مردم گرجستان پاکترین و اصیلترین نژادهای مشرق زمین و خالصترین نژاد هاست».گرجستان در شرق با جمهوری آذربایجان هممرز است که طول آن ۳۷۴٫۴ کیلومتر میباشد. دو راه عمدهٔ ارتباطی گرجستان با شرق، دریای خزر و ایران از این نقطه میگذرد (جاده زمینی و راه آهن) علاوه بر آن، لولهٔ انتقال نفت باکو-سوپسا نیز از این مرز میگذرد.
سرزمین گرجستان از دید اقلیمی منحصر به فرد است، یعنی هر چهار فصل سال دیده میشود به طوری که در یک زمان در کنارههای دریای سیاه هوای تابستانی در میان نخلهای حکم فرماست.در مجموع آب و هوای گرجستان تابعی است از موقعیت جغرافیایی این سرزمین، تودههای هوای اشباع شده از بخارات آب دریای سیاه از سمت غرب وارد دالان قفقاز و در گرجستان غربی باعث بارندگی متناوب میشود و با از دست دادن نسبتی رطوبت از رشته کوههای سورامی، مسختی و ارسیانی وارد گرجستان شرقی میشود.با وجود تفاوتهای طبیعی اساسی بین گرجستان شرقی و گرجستان غربی، خاکهای این دو ناحیه نیز به ویژه در اراضی پست بین کوهی، با هم تفاوت دارند. خاکهای چمنی-کوهستانی سرزمینهای بلند آتش فشانی گرجستان جنوبی، ویژگیهای مخصوص خود را دارا هستند.در گرجستان جانوران زیادی وجود دارد که به جهت گوناگونی چشماندازها منحصر به فرد است.قانون اساسی گرجستان تحصیلات در مدارس تا کلاس نهم را به طور رایگان پیش بینی نمودهاست. هم چنین در دانشگاههای دولتی، دانشجویان از امکانات تحصیل رایگان برخوردار میباشند. در گرجستان مدارسی به زبانهای روسی، ارمنی، آذربایجانی، آسی و آبخازی وجود دارد.گردشگری یکی از بخشهای مهم خدمات کشور گرجستان میباشد که نقش مهمی دراقتصاد این کشور دارد. این بخش مهم در طی دوره قبل از استقلال، از رونق مناسبی برخوردار بود.گرجستان کشوری توریستی میباشد که از شهرهای توریست پذیر زیادی از جمله کوتایسی و زوگدیدی و باتومی و سیغناغی و بورجومی و تفلیس و پوتی و سوخومی و روستاوی و زادگاه شراب دنیا تلاوی (در استان کاختی) برخوردار است.کشور گرجستان از سامانه حمل و نقل هوایی داخلی و خارجی پیشرفتهای برخوردار است؛ و از آخرین تجهیزات و ورژنهای صنایع و ابزار آلات هوایی در این کشور استفاده میشود.
خطوط هوایی گرجستان:
در گرجستان ۱۰ فرودگاه قابل استفاده برای هواپیماهای غیرنظامی وجود دارد. در بین این فرودگاهها، فرودگاههای تفلیس، باتومی و سوخومی و پوتی از اهمیت خاص برخوردار هستند. از بین این ۱۰ فرودگاه ۵ تا بینالمللی و ۵ تا داخلی میباشند. فرودگاههای نظامی زیادی نیز در گرجستان وجود دارند.
در حال حاضر از تفلیس شبکه خطوط هوایی برای مقاصد استانبول، باکو، ایروان، دبی، سوخومی، نالچیک، مینرالنی ودی، تاشکند، کیف و مسکو و تهران و برلین و پاریس و ورشو و مینسک به صورت دایمی برقرار است.
در این قسمت از مقاله فهرستی از شهرهای کشور گُرجِستان را میتوانید مشاهده کنید:
تفلیس -کوتائیسی-باتومی-روستاوی-زوگدیدی-گوری-پوتی (گرجستان)-سامتردیا-خاشوری-سناکی-زستاپونی-مارنئولی-تلاوی-آخالتسیخه-کبولتی-ازورگتی-تسقالتوبو-کاسپی-گاردابانی-چیاتورا-تقیبولی-برجومی-ساگارجو-بولنیسی-خنی-گورجاآنی-آخالکالاکی-تسالنجیخا-قوارلی-آخمتا-متسختا-کارلی-لانچخوتی-لاگودخی-ددوپلیس تسقارو-دوشتی-ساچخره-آباشا-تسنوری-نینوتسمیندا-ترجلا-خبی-مارتویلی-واله-جواری-باقداتی-وانی-تتری-تسقارو-دمانیسی-اونی-امبرلائوری-سیغناغی-تسالکا
-تساگری
ﺍﺳﺘﺎﻥ ﻫﺎﯼ ﮔﺮﺟﺴﺘﺎﻥ ﻭ ﺷﻬﺮ ﻣﺮﮐﺰﯼ ﺁﻧﻬﺎ:
1-استان ﺁﺑﺨﺎﺯﯾﺎ- ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺳﻮﺧﻮﻣﯽ
2-استان ﺳﺎﻣﮕﺮﻟﻮ – ﺯﻣﻮ ﺳﻮﺍﻧﺘﯽ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺯﻭﮔﺪﯾﺪﯼ
3-استان ﮔﻮﺭﯾﺎ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺍﺯﻭﺭﮔﺘﯽ
4-استان ﺁﺟﺎﺭﯾﺎ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺑﺎﺗﻮﻣﯽ
5-استان ﺭﺍﭼﺎ -ﻟﭽﺨﻮﻣﯽ ﻭ ﮐﻮﻣﻮ ﺳﻮﺍﻧﺘﯽ –
ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺁﻣﺒﺮﻭﻻﺋﻮﺭﯼ
6-استان ﺍﯾﻤﺮﺗﯽ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﮐﻮﺗﺎﺋﯿﺴﯽ
7-استان ﺳﺎﻣﺘﺴﺨﻪ- ﺟﺎﻭﺍﺧﺘﯽ- ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺁﺧﺎﻟﺘﺴﯿﺨﻪ
8-استان ﺷﯿﺪﺍ ﮐﺎﺭﺗﻠﯽ- ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﮔﻮﺭﯼ
9-استان ﻣﺘﺴﺨﺘﺎ -ﻣﺘﯿﺎﻧﺘﯽ- ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﻣﺘﺴﺨﺘﺎ
10-استان ﮐﻮﻣﻮ ﮐﺎﺭﺗﻠﯽ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺭﻭﺳﺘﺎﻭﯼ
11-استان ﮐﺎﺧﺘﯽ – ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺗﻼﻭﯼ
12-استان ﺗﻔﻠﯿﺲ- ﺑﻪ ﻣﺮﮐﺰﻳﺖ ﺗﻔﻠﯿﺲ
13-استان سامچابلو یا اوستای جنوبی-به مرکزيت تسخينوالی
شهر تفليس پايتخت گرجستان بزرگترين پرجمعيت ترين و مهمترين شهر اين كشور مي باشد. در گذشته نام رسمي شهر تيفليس Tiflis بود و در مكاتبات اداري به اين نام خوانده مي شد.تفليس كه در مسير جاده ابريشم واقع شده است همواره يك پل ارتباطي ميان شرق و غرب بوده است. از نظر جغرافيايي تفليس هم عرض استانبول در تركيه مي باشد. از نظر ناهموار بودن تفليس را به يك سالن آمفي تئاتر تشبيه كرده اند.تفليس داراي آب و هوايي معتدل و نيمه مرطوب است.تفليس يك شهر چند فرهنگي مي باشد. بيش از يكصد گروه قومي در اين شهر زندگي مي كنند. پس از گرجيها، ارمني ها و آذري ها حضور چشمگيري در اين شهر دارند. درمورد ساير اقوام نيز مي توان از روس ها، اوكرايني ها، يوناني ها، ژرمن ها ، يهودي ها ، آشوري ها ، كرد ها، اوستيايي ها و آبخازي ها نام برد.معماري شهر تفليس همچون تاريخ و فرهنگ آن از تنوع زيادي برخوردار است.
در بخش هايي از شهر كه به تفليس قديم معروف است، آثاري از معماري اسلامي و خاور ميانه اي را مي توان مشاهده كرد.مترو يك وسيله جابجايي مهم در شهر تفليس است. مترو تفليس با توجه به قدمت آن يكي از جاهاي ديدني اين شهر هم محسوب مي شود. ساخت اين مترو از سال ۱۹۵۲ آغاز شد و در سال ۱۹۶۶ پايان يافت.
کلیساهای شهر تفلیس:
كليساي سمبا Sameba Cathedral : مرتفع ترين بناي مذهبي شهر تفليس است با ارتفاع ۸۵ متر.محوطه بسيار بزرگي دارد كه شكوه و عظمت خاصي را ايجاد كرده است. كليساي متخي Metekhi Church
نقاط ديدني تاريخي و گردشگري تفلیس شامل:
ميدان آزادي و خيابان روستاويلي: ميدان آزادي كه پيشتر ميدان لنين نام داشت پس از انقلاب رز آزادي نامگذاري شد. خيابان روستاويلي كه از ميدان آزادي آغاز مي شود يكي از خيابانهاي ديدني تفليس است.
متاتسميندا Mtatsminda يا كوه مقدس :اينجا آرامگاه بسياري از نويسندگان، هنرمندان و قهرمانان تفليس است. كليساي پدر داود و پارک بازی متاتسمیندا نيز در آن قرار گرفته است.
حمام هاي سولفور Sulfur baths : حمامهای گوگرد مشهور تفلیس در آبانتوبانی قرار دارند و سفر به این شهر بدون حمام کردن در یکی از چشمههای آبمعدنی طبیعی محلهی آبانتوبانی که به گفتهی اهالی شهر خواص درمانی و شفابخش دارند، کامل نیست. گرمابههای این محله، بخشهای عمومی و خصوصی دارند و با پرداخت مبلغ بیشتر میتوانید از یک ماساژ حرفهای نیز لذت ببرید. آبانتوبانی تفلیس 1 بهترین تجربه در این محله، گرفتن یک حمام اختصاصی در گرمابه سامفو با پرداخت ۳۰ لاری (هر لاری برابر است با حدود ۱۲۷۲۰ ریال) و ماساژ ۱۰ تا ۱۵ دقیقهای با قیمت ۱۵ لاری است که بعد از آن احساس تولد دوباره خواهید داشت. گفته میشود که بعضی از نویسندههای سرشناس، از جمله الکساندر دوما، میخائیل لرمانتوف و الکساندر پوشکین در گرمابههای آبانتوبانی استحمام کردهاندمسجد دومحراب: در سال ۱۹۵۸ميلادي و در زمان كمونيسم برای احداث پل متخي بر روي رود کر مسجد شیعیان تفلیس را که به دستور سلطان صفوی ساخته شده بود تخریب کردند.پس از تخریب مسجد، شیعیان با مراجعه به مفتی سنیها از او خواستند که تدبیری بیندیشد. با موافقت سنی ها مسجد سنی ها را با پرده دو قسمت کردند و قسمتی در اختیار شیعیان قرار گرفت و در آن قسمت محراب جدیدی احداث شد. اکنون این مسجد تنها مسجد دو محرابی در جهان اسلام است.
آتشكده: بناي اين آتشكده مربوط به دوره ساسانيان مي باشد.باغ گياهشناسي Botanical Gardens : قديمي ترين باغ گياهي در منطقه قفقاز است.
موزه هاي مختلف : در دوران شوروي سابق تفليس جزو ۴ شهر برتر از نظر موزه ها در كل اتحاد شوروي در نظر گرفته مي شد. از موزه هاي معروف اين شهر مي توان موزه هنر هاي زيبا Shalva Amiranashvili Museum of Fine Arts است كه در آن آثار نقاشان ايراني مربوط به قرن هجدهم را نيز مي توان مشاهد كرد. موزه جاناشيا Janashia Museum of Georgia هم مربوط به آثار هنري دوران اوليه مسحيت ؟در گرجستان است. موزه تاريخ تفليس The Tbilisi History Museum محل مناسبي است براي علاقه مندان به تاريخ اين شهر . موزه باستاشناسي تفليس The Tbilisi Archaeological Museum كه در سال ۱۹۸۸ توسط باستانشناس گرجي رستم آرامشويلي Rostom Abramishvili بنا شده است مربوط به آثار حفاري هاي انجام شده در اطراف شهر تفليس است و برخي از قديمي ترين اشياء برنزي جهان در اين موزه نگهداري مي شوند.
كوتايسي يا كوتائيسي Kutaisi دومين شهر بزرگ گرجستان است. كوتايسي در روابط بين ايران و گرجستان جايگاه خاصي دارد. شهر تاريخي كوتايسي پايتخت پادشاهي كلخيس بود. در اوايل قرن شانزدهم ميلادي اين شهر به تصرف عثماني ها درآمد. در دوران شوروي سابق نيزكوتايسي شهر بسيار مهمي محسوب ميشد.
در آن دوران اين شهر مركز اصلي صنعت گرجستان يا شايد قفقاز بشمار ميامد.كوتايسي تابستانهاي گرم وخشك و زمستانهاي سرد و مرطوب دارد. بطور كلي اين شهر از نظر آب و هوا شهري معتدل محسوب مي شود
وقتي شما از مرز زميني وارد كشور گرجستان مي شويد اگر از كاميونهاي ايراني كه وارد گرجستان مي شوند سئوال كنيد كه مقصدتان كجاست اغلب پاسخ ميدهند كه به كوتايسي ميروند.
كوتايسي و رشت در استان گيلان شهرهاي دوقلو هستند بقول معروف روابط خواهري دارند. در دانشگاه گيلان نيز بخش مربوط به زبان و فرهنگ گرجي وجود دارد.
در شمال شهر باتومي مناطق جنگلي وسيعي وجود دارد. در داخل شهر و حتی در مركز شهر نيز باغهاي مختلفي هستند كه به بهبود وضع اقليمي كوتايسي كمك كرده اند.
باتومی شهری است گرم و پرباران اما نه به گرمی و پربارانی مناطق استوایی. از اواسط بهار تا اواسط پاییز ممکن است بتوان در ساحل دریا شنا کرد، این بستگی دارد به اینکه هوا چه میزان آفتابی یا بقول هواشناسها پایدار باشد. بیشتر گردشگران اواسط تابستان را برای سفر به باتومی ترجیح میدهند.
نقاط ديدني تاريخي و گردشگري باتومی شامل:
ساحل دریا و بلوار اصلی شهر از پرطرفدارترین جاهای دیدنی هستند. قلعه باستانی گونیو آپاپساروس، آبشار ماخونتستی Makhuntseti ، باغ گیاه شناسی، آبگاه دلفینها، آکواریوم باتومی، مسجد قدیمی، کلیساهای ارتودکس و ارمنی و کاتولیک، پارک آبی، پارک ۶ می و دریاچه نوریگلی Nurigeli و خیلی جاهای دیدنی دیگر هم منتظر بازدید مسافران باتومی هستند.سوپر مارکت گودویل جای مناسبی برای خرید خواربار و مایحتاج روانه است. در بازارچه های سنتی شهر هر کالای را ممکن است پیدا کنید. بازار اصلی و سنتی شهر هم خوپا بازار نام دارد. همچنین رستوران و کافه های باتومی محل مناسبی برای گذراندن لحظاتی ناب می باشد,در محدوده بلوار و اطراف آن کافه ها و رستورانهای مختلفی را پیدا میکنید.البته که قیمتها در اینجا از قسمتهای دیگر شهر گرانتر است. رستوران سانرمو San Remo در کنار آب خیلی معروف است و گاهی هم بسیار شلوغ میشود.
شهرهای گرجستان در ۲۰کیلومتری جنوب شرقی پایتخت گرجستان، در استپ گاردابانی شهر روستاوی جای گرفته است که یکی از مراکز صنعتی مهم جمهوری است.قسمت اصلی شهر، شامل بخش صنعتی، در ساحل چپ کر قرار دارد در حالی که ساختمانهای مسکونی در ساحل راست رود ساخته شدهاند. اقلیم روستاوی و پیرامون آن خشک و جنب مداری است با تابستانهای داغ و زمستانهای نسبتاً سرد.
امروزه روستاوی چهارمین شهر بزرگ گرجستان است که در سال ۱۹۹۵ جمعیت آن به ۱۶۰ هزار نفر برآورده شده است. در آغاز سال ۱۹۵۹ گرجیها ۵/۴۴ درصد از کل جمعیت شهر را به خود اختصاص میدادند، امروزه روستاوی بزرگترین مرکز صنایع سنگین گرجستان است.
بیشترین حجم تولید کارخانه فولاد و آهن اختصاص به لولههای فولادی بدون درز دارد که به طور گستردهای در صنایع نفت قفقاز جنوبی مورد استفاده قرار میگیرد.
مردم زنده دل و شاد گرجستان به بهانه های مختلف چه ملی و چه مذهبی جشن های با شکوهی بر پا می کنند .در فرهنگ گرجی ها هم همچون زرتشتی ها و ایرانیان باستان جشن و شادی بر پا می کنند و یکی از مهم ترین مراسم آنها برپایی میز گرجی می باشد.
جشنهای مهم گرجی از جمله :
جشن سال نو میلادی : که از 15 روز قبل از ژانویه آذین بندی شهر آغاز شده و تا 15 روز بعد از ژانویه ادامه دارد مهمترین این روز ها : ا ژانویه که در آن روز کارناوال شادی بر پا شده و از طرف دولت گرجستان از کلیه کشور های دنیا هنرمندان جهت هنر نمایی دعوت میشوند در آن شب بیاد ماندنی همیشه کنسرت رایگان برای شادی مردم در تفلیس و باتومی بپا گردیده و شهر قرق شادی میشود .
2 ژانویه: روز شانس و اقبال در این روز مهم سال عشاق به یکدیگر هدیه داده و آن شب را تا صبح زنده نگه میدارند .
جشن میلاد ارتودکس : 7 ژانویه جزء جشن های مذهبی بوده و این جور جشن هارو در کلیسای بزرگ و جامع سامیبا برگزار میکنند .
روز مادر: 3 مارس
روز استقلال : 26 می نام دیگر این جشن جشن گل رز بوده و مردم به یکدیگر گل هدیه میدهند .
Mariamoba : بیست و هشتم آگوست
Mtskheta – Svetitskhovloba : چهاردهم اکتبر
Tbilisoba : هفته آخر اکتبر
Giorgoba: بیست و سوم نوامبر
جشن هالوین در این جشن رقص های بالماکسه اجرا شده و از مهمترین جشن هاست .
جشن علیلو : این شخص از افراد نیکو کار بوده که برای جمع آوری هدیه برای نیازمندان شهر میباشد.
کشور گرجستان، به دلیل قرارگرفتن در ناحیهی جغرافیایی منحصربهفرد از تنوع آب و هوایی شگفتانگیز، پوشش گیاهی و جنگلی فوقالعاده و مناطق کوهستانی بینظیری برخوردار است. مردم این سرزمین از رژیم غذایی بکر و تحسینبرانگیزی پیروی میکنند که باعث شهرت و محبوبیتی جهانی شده است.
رژیم غذایی مردم این کشور و هرآنچه که به مسائل آشپزی مربوط است، نشات گرفته از فرهنگ غذایی مردم قفقاز جنوبی، آسیا و سواحل دریای سیاه است. ساکنین بخش غربی کشور گرجستان تحت تاثیر رژیم غذایی مردم کشور ترکیه و در قسمت شرقی این کشور، رژیم غذایی متاثر از مردم کشور ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
هر وقت خواستید طعم واقعی خینکالی را با بهترین کیفیت و نازل ترین قیمت امتحان کنید حتما به رستوران خینکلیس تسنتری که بیش از پنجاه سال قدمت دارد سر بزنید و در آن جا خینکالی غذای معروف گرجی که با آرد ذرت و گندم و گوشت درست میشود را امتحان کنید.ضمنا در این رستوران کباب گرجی ( کارتولی کابابی) را حتما در منوی سفارش خود داشته باشید.
-اگر به سفر علاقه مند هستید گرجستان می تواند یک مقصد بسیار دیدنی و نسبتا ارزان قیمت برای شما باشد.
-اگر به گرجستان سفر می کنید حتما لباس گرم و پتو با خود ببرید.
-قبل از حرکت یک نقشه تهیه کنید تا زمانی که به آنجا رسیدید دچار سردرگمی نشوید.
-قبل از سوار شدن به تاکسی حتما قیمت را با راننده تمام کنید ،مترو نیز گزینه مناسبی برای مسیرهای درون شهری است.
-حتما از اماکن تاریخی مثل نارین قلعه،کلیسای سامیبا و… دیدن کنید.
-برای خرید خیابان های پکینی و روستاولی مناسب هستند.سعی کنید به نمایندگی های برند های معروف سری بزنید و اگر فروشگاهی دارای تخفیف بود حتما از اجناس آن دیدن کنید.
-هنگام عبور از خیابان ها حتما از زیر گذر ها عبور کنید.
-شیشلیک ،خینگالی و سایر غذاهای گرجی را امتحان کنید،لیمونا و سالاد سزار را فراموش نکنید.
-اگر علاقه مند به اجناس قدیمی و عتیقه هستید حتما به بازار پل خشک سر بزنید.
-پول خود را در ایران تبدیل به دلار کرده و در تبدیل دلار به لاری در گرجستان حتما نرخ تبدیل ارز در تابلوها دقت کنید.
-ما برای سفر به گرجستان به صورت زمینی و سه شب اقامت در هتل حدودا نفری 900هزار تومان پرداختیم.هزینه ها در گرجستان بستگی به خودتان دارد و متغیر است.
-زمانی که ما به تفلیس سفر کردیم پارک آبی(آکوا پارک)به علت سردی هوا و شهربازی به علت تعمیرات تعطیل بود.اما اگر از اوایل تیرماه تا آخر شهریور به تفلیس سفر کردید می توانید به این مراکز تفریحی رفته و روز خوبی را تجربه کنید.ساعت کاری پارک آبی از 10 صبح تا 3بعد از ظهر است و هزینه ورودی آن نیز 15 لاری می باشد.